19 sty 2013

drozdzowe rogale

przepis na drozdzowe rogale dostalam od mojej szwagierki , kiedy byla u nas w wakacje. przyznam sie szczerze , ze dopiero dzisiaj sie za nie zabralam . Sa bardzo latwe do wykonania, nie trzeba czekac  az ciasto wyrosnie przed przygotowaniem i  co najwazniejsze- sa pyszne!!!w srodek mozecie wlozyc , to co lubicie. ja przygotowalam z masa budyniowa.




o to przepis
1 kg maki

4 lyzki cukru

1 szklanka mleka

10 dkg drozdzy

1 cukier wanilinowy

4 jaja (zoltka)

2 kostki margaryny ( 500 g )

szczypta soli

w letnim mleku rozpuscic drozdze i cukier.do miski z maka dodac rozczyn z drozdzy,zoltka, sol i margaryne. dokladnie wyrobic .ciasto dzielimy na 4 lub 6 czesci.kazda rozwalkowac na ksztalt kola. kazde kolo podzielic na 8 czesci.na kazda czesc nalozyc nadzienie-zawinac na ksztalt rogala. przed wlozeniem na blache moczyc w roztrzepanym bialku i cukrze z cukrem wanilinowym. piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.



masa budyniowa
1 opakowanie serka waniliowego typu danio
1 paczka budyniu waniliowego
cukier do smaku
wszystkie skladniki razem polaczyc- gotowe! :)

2 komentarze:

  1. mmm, ale smakowite rogale!!! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje :) zapewniam , ze smakuja wybornie.
    pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń